Y SEGUIMOS TEJIENDO
Vamos a hacer un viaje en el tiempo… ¿Existen las casualidades? ¿Existe una conexión insólita en la Colònia Sedó? Puede que sí… que sea excepcional que a finales del XIX se tejieran hilos y actualmente, en una pequeña nave de la misma colonia se continúe “tejiendo”, aunque en este caso, spaghetti o elaborando helado. Si a día de hoy, el Sr. Miquel Puig i el Sr. Antoni Sedó, visionarios y ejecutores de lo que llegó a ser una de las empresas textiles más grandes e importantes de la historia económica e industrial de Catalunya de finales del siglo XIX, pudieran comprobar que todavía se sigue tejiendo con la misma mentalidad e innovación que hace casi 150 años posiblemente no saldrían de su asombro. Efectivamente, en Sandro Desii se sigue tejiendo…
La historia se remonta cuando en 1846, Miquel Puig fundó la Colònia Sedó, entre Esparreguera y Olesa de Montserrat. A orillas del río Llobregat, el Sr. Puig hizo construir una fábrica textil que muy pronto prosperó. El proyecto de colonia industrial tomó forma con la continuidad de su hijo, Josep Puig en 1863, que mejoró las condiciones de las viviendas de los trabajadores y amplió las obras, entre lo que destaca la reclosa del Cairat. Fue su administrador, Antoni Sedó, quien culminó el proceso de producción textil, encargando en 1899, la turbina hidráulica más grande fabricada en España. Una pieza de hierro colado que todavía se conserva en el Museu de la Colònia Sedó .
Del sueño textil de esa época, volviendo al presente,… hemos cambiado los telares por maquinaria italiana que teje los ingredientes naturales de los spaghetti artesanos; mecanismos que, en lugar de mezclar tintes de colores para dar tonalidad a los tejidos, ahora fusionan sabores de alimentos como apio con lima o aceite de oliva virgen extra con tomatitos maduros, que luego se perpetúan a -25ºC transformándolos en placeres helados. Sin embargo, aunque aparentemente poco tienen en común los hilos con los alimentos, nuestro proceso de fabricación de pasta y los helados no ha perdido lo esencial: la mano artesana que todo lo sigue tejiendo aunque con imperfecciones…¡qué bienvenidas sean! Y acaban convirtiéndose en lo excepcional de nuestros productos del siglo XXI.
Por eso para nosotros, la ubicación de la Colònia Sedó, su historia y su herencia está presente en nuestro día a día, en nuestra mente, en nuestras manos, y en nuestro proceso productivo, honrando la tradición artesana pero hilvanando el futuro, sin pretensiones, siendo fieles a la misma filosofía que se tejió entonces.
I CONTINUEM TEIXINT…
Us proposem un viatge en el temps… Existeixen les casualitats? Existeix una connexió insòlita a la Colònia Sedó? Potser sí que és excepcional, que a finals del XIX es teixissin fils i actualment dins una petita nau es continuï “teixint”, encara que en aquest cas, espaguetis o gelats. Si enguany el Sr. Miquel Puig i el Sr. Antoni Sedó, visionaris i executors del que va arribar a ser una de les empreses tèxtils més grans i importants de la història econòmica i industrial de Catalunya de finals del segle XIX, poguessin comprovar que encara es continua teixint amb la mateixa mentalitat i innovació que fa gairebé 150 anys possiblement no donarien crèdit. Doncs a Sandro Desii es continua teixint…
La història es remunta al 1846, quan Miquel Puig va fundar la Colònia Sedó, entre Esparreguera i Olesa de Montserrat. A la vora del riu Llobregat, el Sr. Puig va fer construir una fàbrica tèxtil que molt aviat va prosperar. El projecte de colònia industrial va prendre forma amb la continuïtat del seu fill, Josep Puig, al 1863, que va millorar les condicions dels habitatges dels treballadors i va ampliar les obres, una de les quals va ser la reclosa del Cairat. Fou el seu administrador, Antoni Sedó, qui va culminar el procés de producció tèxtil, encarregant al 1899 la turbina hidràulica més gran fabricada a Espanya. Una peça de ferro colat que encara es conserva al Museu de la Colònia Sedó
Del somni tèxtil d’aquella època, tornant al present, hem canviat els telers per la maquinària italiana que treballa els ingredients naturals de la pasta artesana; mecanismes que, en lloc de barrejar tintes de colors per donar tonalitat als teixits, ara també fusionen aliments com api amb llima o oli d’oliva extra verge amb tomàquets madurs que després es perpetuen a -25ºC i es transformen les barreges en plaers gelats. Tot i que aparentment no tinguin res a veure els fils amb els aliments, en el nostre procés de fabricació de pasta i de gelat no s’ha perdut l’essència: la mà artesana que continua teixint encara que amb imperfeccions… que benvingudes siguin! I acaben convertint-se en allò excepcional dels nostres productes del segle XXI. Per aquest motiu, per a nosaltres, la ubicació de la Colònia Sedó, la seva història i la seva herència està present en el nostre dia a dia, a la nostra ment, a les nostres mans i en el nostre procés productiu, honrant la tradició artesana però alhora embastant el futur, sense pretensions, sempre fidels a la mateixa filosofia amb la qual es teixia llavors.
- FOTOGRAFIES CEDIDES PEL MUSEU DE LA CIÈNCIA I LA TÈCNICA DE CATALUNYA